Borščs
Šis uz 4 litru tipluma katliņu.
Sastāvdaļas:
- 2 l Liellopa kaulu buljons ar garšvielām.
- 0,5 - 1kg Liellopa gaļa gulašam. Gulašs.
- 3 gb sarkanās bietes. Novārītas, nomizotas, sarīvētas un ar 2 ēd. k. etiķa (Ābolu, galda) aplietas.
- 3 burkāni (svaigi, sarīvēti ar vai bez mizas).
- 4 lieli kartupeļi, nomizoti, sagriezti salmiņos.
- 2 sīpoli (veselus pievieno buljonam).
- 2-3 ēd.k. tomātu mērce vai 1 ēd.k. tomātu pastas.
- zaļumi- svaigi, vai saldēti būtu vislabāk. Pētersīļi, dilles, lociņi. Var arī kaltētus, bet tad garša nebūs tik "tradicionāla".
- 6-8 ķiploka daiviņas (svaigas, sarīvētas uz smalkas rīves vai saspiestas ķiploku spiedē).
- 1 krūze štovēti vai skābēti kāposti.
- Krējums pēc izvēles pie pasniegšanas.
Katliņu uzkarsē karstu, ielej nedaudz eļļas un apcep liellopa gulaša gaļu (sagriezta pēc paša patikas ,plānās strēmelēs, kubiņos, šķēlītēs). Pievieno sarīvētus burkānus. Visu kārtīgi apcep. Pievieno tomātu mērci vai pastu, liellopa kaulu buljonu ar garšaugiem un sīpolus (var veselus, var sasmalcināt) un vāra, līdz liekas, ka liellopa gulaša gabali jau mīksti. Pievieno kartupeļus, vāra uz vidējas uguns līdz mīksti. Kad kartupeļi gatavi, zupai liek klāt kāpostus, sarīvētās bietes ar etiķi, mazliet cukura pēc garšas, sasmalcinātus zaļumus (pētersīļus, lokus, dilles), sasmalcinātus ķiplokus.
Pasniedz ar skābo krējumu. Maizītes ar žāvētu, kūpinātu speķi klāt arī par sliktu nenāks. :)
Lai veselība turās!
Silva un visa Bullīša komanda .