Vakar gatavojos, lai šodien ēstu liellopa Flank
8. jūnijs, 2023 pl. 14:00,
Nav komentāru
Vēl līdz šim nebiju atradusi recepti, kas liktu iemīļot
sīksto, lieso liellopa pavēderes Flanka griezumu
Orģinālā recepte, kas atnesa iedvesmu (ang.) - kas vakariņās?
Iepzīstoties ar kas vakariņās? recepti, seko improvizācija virtuvē :
- ikdienišķa parādība Bauņu ceha virtuvē- receptes pielāgojumi gatavošanas procesā, jo, piemēram, nebija pa rokai Grieķu stila jogurta, ko aizvietoju ar skābo krējumu. Man nav ne jausmas, kas ir "garam masala", bet pēc pāris klikšķiem Googlā, arī tas kļuva skaidrāks. Atradu informāciju par "garam masala" pamata sastāvdaļām, atvēru garšvielu skapi un sametu kopā visu uz "Čuju, ņuhu un poņu". Karija lapu vietā pieliku lauru lapas. Liellopa gaļa un šie Indijas garšvielu maisījumi, protams, nedaudz pielāgoti latvieša gaumei, lieliski saderās.
- receptē teikts : "marinēt liellopa gaļas Flank gabalu 6 stundas ledusskapī"; es ievakuumēju vakuummaisā un noturēju vismaz 12 stundas. Jāapzinās, ka izcila rezultāta panākšanai, šis nebūs nekāds ātrais variants.
- visas garšvielas: lauru lapu, kanēli, anīsu (daudz kas noderēja no pērnā karstvīna maisījuma iepakojuma), krustnagliņas, fenheļa sēklas, kardamonu, muskatriekstu, ķimenes un koriandra sēklas - Omītes kafijas dzirnaviņās samalu miltos. Ja varētu nosūtīt to garšvielu maisījuma smaržu - traks var palikt!🤯 Vēl jāpievieno ķiploku un paprikas pulveris, un sāls - to visu iemaisu 400g skābā krējuma (20%) un pārklāju pāri diviem liellopa Flank gabaliem. Tagad jāatzīstas, ka, ja būtu apjautusi, cik ļoti patīkams būs šis garšvielu mikslis, tad tās garšvielas būtu vairāk likusi klāt marinēšanas procesā. Precīzus gramus kopējam garšvielu ielikumam uz 2 Flank gabaliem nepateikšu, bet Omes kafijas dzirnaviņu trauciņš bija teju pilns, vizuāli, kādas 2 lielas zupas (ēdam) karotes ar kaudzīti.
- izmarinētie gabali veseli pēc tam jācep 20 min. uz grila vidējā karstumā, bez liesmas (tas neļauj apdegt). Krējuma marināde ar garšvielu maisījumu uz šādas mērenas liesmas skaisti apcepās ap gaļu, kļuva kraukšķīga kā maizes garoza, aiz kā apslēpta patīkami košļājamā un mīkstā flanka gaļas škiedra. Ir daļas no liellopa gaļas griezumiem, kas jākošļā pusstundu no vietas un vēl neredz košļāšanai gala, bet šim viss bija pieņemami, tāpēc saku - patīkama košļāšana, kas nedzen žokli izmisumā.
Daļa flanka, pa mazai šķēlītei "apēdās", kamēr vēl cepās uz grila. Pēc tā cepšanas laika, man gan liekas, ka jācep vismaz 25 min. Bet tas noteikti jāskatās uz vietas pašam, izvērtējot flanka gabalu lielumu/ biezumu. Pēc cepšanas gaļu liek 10 min "atpūsties" traukā ar vāku, un tad var sākt griezt plānas, garas šķēles, maizes grozs blakus, un pusdienas var sākties.
Šodienas mācība - nebīties jaunu garšu!
Lai laimīgi!
Silva