Stāsts par Pastēti, liellopa taukiem un "ķīmiķošanu"
Vārītā liellopu aknu pastēte ar cūkas speķi un liellopa taukiem.
... ļooooti garšo aknu pastētes - labprāt to izvēlos brokastīs ar garšīgu, svaigu baltmaizi, jo , manuprāt, aknu pastēte ir jāēd ar baltmaizi- tad tas saldums no maizes tik ļoti labi sastrādājas kopā ar to rūgtumiņu un sātīgumu no liellopa aknas, ka nekas cits i' klāt nestāv!
Lielākās bažas aknu pastētes ražošanā sagādā uzglabāšanas termiņš... Ļoti negribas pievienot aknu masai pārmērīgi daudz dažādas brīnumpiedevas pulverīšos (antioksidantus, konservantus). Protams mūsdienās augošam, ražojošam pārtikas uzņēmumam bez tiem arī īsti nekā neiztikt, bet vienmēr ir iespēja kaut ko pasākt lietas labā. Tas gan prasa vairāk laika, izpētes, darba un piepūles, un pats galvenais - vēlmi. Ir regulas, kas ierobežo un kontrolē piedevu izmantošanu pārtikas ražošanā. No ieteicamajām devām, mēs Bullītī, piemēram desu ražošanā pielietojam teju 10 x mazāk, kā būtu pieļaujams pēc visām regulām. Cehā ražojam produktus biežāk un mazākos apjomos, kaut arī mūsu reālā ražošanas kapacitāte ir daudz lielāka un ekonomiski izdevīgāk būtu ražot lielos apjomos. Bet visam savs laiks.
Atgriežoties pie izmaiņām, ko veicām ar vārīto liellopu aknu pastēti. Lai mazliet pagarinātu tās uzglabāšanas termiņu (kas tiktāl bija 4 dienas), to pēc sapildīšanas nolējām ar dzidrinātiem liellopa taukiem, kas "infuzēti" ar kaltētu timiānu un rozmarīnu. Pārklājot ar plānu kārtiņu dzidrinātu liellopu tauku pastētes virsmu - gaiss vairs tik viegli netiek tai klāt, jo tauki sacietējot izveido aizsargslāni - un baktērijām tas nemaz nepatīk , nav kur iespraukties.
Liellopa tauki dzidrināšanai ir iegūti no laimībā augušiem un bioloģiskās saimniekošanas idejas atbalstošu zemnieku uzturētiem liellopiem - tepat Latvijā.
Liellopa tauki ir satriecošs produkts.
- Liellopa tauki bagātīgi satur A, D, E un K vitamīnus (no tiem ražo ziepes, krēmus, šampūnus un pat veļas mazgājamos līdzekļus).
- Liellopa taukiem ir ļoti augsta degšanas un dūmošanas temperatūra (labi piemēroti fritēšanai).
- Ganībās auguša liellopa tauki satur CLA jeb konjugēto linolskābi, kas ir dabiska taukskābe, kas sekmējot tauku dedzināšanas procesus, balstot imūnsistēmu, (liellopos, kas auguši ganībās CLA izveidojas vairāk, kā konvencionāli audzētajiem).
- Liellopa tauki ir sirds veselībai draudzīgākie tauki.
- Liellopa taukos esošās taukskābes uzlabo smadzeņu darbību.
- Liellopa taukiem piemīt antioksidantu īpašības.
- Liellopa tauki sargā no un palīdz cīņā pret tādām slimībām kā Alcheimers un dažādām onkoloģiskajām saslimšanām...
Veselību un spēku vēlot,
Silva