Laucinieku sautējums uz zaļā galdauta
Šo vairāk dēvē par Zemnieku sautējumu, bet nupat jau jebkurai receptei un virtuves meistarstiķim ir tik daudz variāciju, ka nosaukt kādu ēdienu tā vai šitā, paliek nedroši, tādēļ mums ļoti patīk dot gan izstrādājumiem, gan ēdieniem savus piedomātus nosaukumus. Piemēram, mūsu Nekupātu cepamdesas. It kā kupāts, bet ne kupāts. Izdzirdot "kupāts", domā - desa, jēla gaļa, ilgi jāvāra, jācep un ņemšanās daudz un bez gala! Bauņu Bullīša gaļas cehā, sadarbībā ar kādu šefpavāru, radās it kā to pašu kupātu desas, bet mūsdienu cilvēkam (kas vienmēr steidzas un grib visu ātri un uzreiz) daudz piemērotākā formā - novārītas. Atliek vien apcept.
Viss ģeniālais ir vienkāršs.
Un tā arī ar šodienas pusdienām. Kaut kas skaists un krāsains- kā Alsungas tautastērps, bet ātri pagatavojams un sātīgs, lai varam enerģiski "izvilkt" līdz vakariņām.
- katliņā silst Liellopa kaulu buljons
- uz pannas apcep no vakariņām atlikušo suvidēto šķiņķi, mazliet pusžāvēto desu (jo kūpinājuma/ žāvējuma garša ļoti labi piestāv šim ēdienam un cepot tā garša kļūst vēl izteiksmīgāka)
- kad viss gandrīz nocepts, pielieku kārtīgu karoti tomātu pastas (vai tomātu mērci, vai tomātus svaigus, sagrieztus, vai no bundžas- kas pašam pieejams)
- apceptos produktus liek katliņā ar buljonu, lai savārās kārtīgi visas garšas kopā uz mazas uguns
- puskilograms nogatavinātas liellopa maltās gaļas - jāapcep smuki brūna, līdz gatava, neaizraujoties ar lielu maisīšanu un gaļas dalīšanu, tā lai paliek lielākos un mazākos "frikadeļu stila" gabalos, tas piedos ēdienam tekstūru
- garšvielas maltai gaļai klāt nelieku, tik mazliet sāls
- kad maltā gaļa sacepta, to pievieno buljonam
- laiks pievērsties garšvielu plauktam - šoreiz negribu mizot, tīrīt, griezt un rīvēt visādas saknes un dārzeņus - lieku klāt garšvielas, kas vien ir pieejamas un šķiet ka piestāvēs pēc "sajūtas":
- sīpolu pulveris - ēdamkarote;
- saldā paprika - ēdamkarote;
- ķiploku pulveris - tējkarote;
- ķimenes - mazliet;
- pāris lielas lauru lapas;
- čupiņa smaržīgo piparu;
- viens "bēriens" no trauciņa- kajennas piparu
- melnie maltie pipari;
- oregano (tā pati raudene) nežēloju- liellopam ļoti piestāv- teju vai pussauju pieberu;
- kaltētas dilles - arī diezgan, (jo kārtīgs latvietis visam pievieno dilles);
- ēdamkaroti sinepju graudiņu un šķiet viss...
- Kādas 20 minūtes pirms visi gatavi sēst pie galda, pieberu klāt makaronus,
- apmēram 10 minūtes pirms ēdāji ierodas, pielieku saldēto dārzeņu miksu (man bija kaut kāds franču stilā - pupiņas zaļas un dzeltenas, burkāni, zirņi).
Tik raibi un dzīvespriecīgi un tiiiiiiik garšīgi! Priecīgu dienu!
Silva
Pirms pāris gadiem bijām tādi - https://www.villasanta.lv/upload/content/baltais-galdauts.pdf
Aizraujoši paskatīties laiku atpakaļ, padomāt- kā esam paaugušies.